novinky, závody

254,2 km … na běžkách ? :)

O posledním únorovém víkendu uspořádal Horolezecký klub Vysočina a Montana turistický klub Brno již 39.ročník Mistrovství republiky horolezců v běhu na lyžích na 24-hodin. Závod se konal v obci Sklené, která patří mezi nejoblíbenější místa lyžařů běžců na celé Vysočině a jeho ředitelem byl, jako již tradičně, Radek Jaroš – český himalájsta, který jako 15. horolezec na světě vytoupil na všech 14 osmitisícovek bez použití umělého kyslíku.

Závodu se v kategori mužů dvojic na 24-hodin zúčastnil předseda HO Trip Team, z.s.  Míra Čejka, který se svým parťákem Petrem Teplým reprezentoval novoměstský horolezecký oddíl. Oragizátoři i závodníci měli zázemí v budově Turistické základny Sklené a závodní okruh byl najet po loukách a polích v její těsné blízkosti. Okruh měl délku 3,1 km a byl připraven jak pro klasickou, tak pro volnou techniku.

Za již zmíněných 24 hodin se dvojici podařilo najet 254,2 km a ve své kategorii tak obsadili první místo. O pocitech pár hodin po dojezdu do cíle nám Míra Čejka řekl: „běžky a sníh, teď nechci dlouho ani vidět :). Ale vlastně to tak mám vždycky, protože s tímto závodem už mám nějaké zkušenosti. Jezdíval jsem i závod jednotlivců, na to už jsem ale už naštěstí zmoudřel … účast v něm je opravdu šílenost . Tentokrát jsme si užívali závod dvojic, při kterém jsme se pravidelně po zhruba dvou hodinách střídali. Jeden jel, druhý se občerstvoval, připravoval lyže na další úsek a hlavně odpočíval. S takhle dobrým parťákem je to fajn zážitek, podobně jako při lezení. Navzájem jsme se podporovali, motvovali, ale společně i propadali únavě a nadávali. To vše k tomu patří. Není to totiž jen o dostatečné fyzické přípravě, hodně důležité je zvládnout to i v hlavě. Pokud si někdo chce svou fyzickou a mentální kondici prověřit, tak to vřele doporučuji :).

Autorka: Linda a Klárka Čejkovi, 27.2.2019